Informatie voor trainers

U bent hier

Opleidingen voor trainers

Opleiding tot 'Sleuteltrainer Hartgrondig Opvoeden'
Ben je in Integratieve KinderCoach (IKT of KC/HC 2e level) of meer dan kun jij je inschrijven voor de 3-daagse opleiding tot 'Sleuteltrainer Hartgrondig Opvoeden'. Met het certificaat kun je een jaarlijkse licentie verkrijgen om de Hartgrondig Opvoeden trainingen te verzorgen.
Deze trainingen zijn gebaseerd op de visie van Charlotte Visch waarbij het recht van kinderen op liefdevolle opvoeders de basis vormt. Kinderen hebben recht op liefdevolle, perfecte, fantastische opvoeders, die precies op het juiste moment het goede doen, zodat de kinderen uit kunnen groeien tot evenwichtige, warme mensen. Een mooi streven dat waarschijnlijk nooit wordt gehaald, maar wel het baken is waarop deze opvoedtraining koerst.

De inhoud van de opleiding
Respectvol opvoeden van kinderen, daar gaat het in de opvoedtraining Hartgrondig opvoeden vooral om. Kinderen opvoeden (begeleiden) in gelijkwaardigheid is de basishouding die gestimuleerd wordt in de opvoedtraining Sleutel tot je kind voor opvoeders.

Kerndoel is dat jij als trainer de interne verandering bij de opvoeder stimuleert. Jij helpt opvoeders om anders naar hun kind te kijken, het kind doelgericht op te voeden, te begeleiden en vanuit liefdevolle communicatie in contact te zijn met het kind.  

Het programma
De opleiding duurt drie dagen.
Per trainingsdag worden twee lessen uit het opvoedersboek behandeld.
Vanaf de eerste dag werk je zelf met je eigen Trainersboek.

De licentie
Na succesvolle afronding van de training krijg je als trainer het certificaat en daarmee de eerste jaarlicentie. Een licentie loopt jaarlijks van 1 september t/m 30 juni en geeft je het recht om op basis van een aantal Sleutelprincipes de opvoedtrainingen aan te bieden. Op de jaarlijkse terugkomdag in mei kan de licentie worden verlengd.

Praktische informatie
Locatie: Nederlandse Academie voor Psychotherapie Data: maandag 27, 3 en 10 april 2017.

Kosten (2015): € 1.225,- inclusief het trainersboek, het opvoedersboek, de schoudertas, de banner, deelname aan het interactieve online programma en de eerste jaarlicentie, inclusief vermelding op de website www.sleuteltrainingen.nl.


De Sleutelprincipes

Als Sleuteltrainer ben je model, vraagbaak en humorvolle tipgever die opvoeders stimuleert het geleerde in praktijk te brengen. Deze opvoedtraining Hartgrondig opvoeden is anders dan andere opvoedcursussen en gebaseerd op de volgende principes:

  1. Kinderen hebben er recht op om zelfrespect, zelfvertrouwen zelfstandigheid te ontwikkelen en hun zelfbeschikkingsrecht te claimen.
  2. Opvoeders demonstreren zelfrespect. Het betekent dat je de emotionele verontwaardiging die je voelt (bijvoorbeeld ten aanzien van grensoverschrijdend gedrag), liefdevol aan je kind laat zien, zodat het zich (in alle warmte en veiligheid) aan jouw voorbeeld kan 'schuren' en zo kan ontdekken wat de eigen ethische waarden zijn.
  3. Kinderen houden van filosoferen. Ze verwachten niet dat je overal antwoord op hebt, maar hebben wel de behoefte om je vragen voor te leggen. Volwassenen die pretenderen dat alle vragen van kinderen voor hen zijn bedoeld, vergissen zich en maken zichzelf belangrijker dan ze zijn.
  4. Kinderen hebben het recht om alles te doen wat zij zelf kunnen doen: kleding uitkiezen en zichzelf aankleden, op tijd naar school gaan, onderzoeken wat ze leuk of juist stom vinden en nog veel meer wat bij hun kinderleven past.
  5. Kinderen hebben levensdoelen nodig. Opdrachten geef je alleen wanneer je opvoeddoel betrekking heeft op hierarchie-herstel, waarbij het kind mag genieten van zijn kind-positie.
  6. Zelfrespect demonstreren door opvoeders geeft kinderen rust. 'Als jullie jezelf respecteren, dan mag ik dat ook' is de boodschap aan je kind.
  7. Straffen is onnodig en beledigend voor een kind. Het naughty-stoeltje of de time-out van de SuperNanny is ook een voorbeeld van pestgedrag van volwassenen voortkomend uit hun eigen machteloosheid. Als je een kind op een rustige plek wilt laten nadenken, loop dan mee en blijf in de buurt, zodat je aanwezig kunt zijn bij het ontwikkelingsproces om tips en inzicht te geven.

Wil jij ouders in groepsverband leren om anders met hun kinderen te communiceren?
Vind jij ook dat kinderen mogen genieten van een liefdevolle opvoeding?
Word dan trainer van de Sleuteltraining Hartgrondig opvoeden!
Meld je dan direct aan >